Je to úplně jednoduché a nic na tom není, myslíte, že to nejde? Omyl, výsledkem budete mile překvapeni. Získáte velice zdravý sýr tvarohového typu, který vás uchvátí nejen svojí jemnou konzistencí, ale i cenou použitých surovin. Potřebujete pouze kvalitní bílý jogurt, kysanou smetanu a trochu soli , na syřidlo zapomeňte, není nutné. Spočítejte si cenu surovin a zjistíte, že v porovnání s běžnou Lučinou je tento domácí sýr přibližně o jednu třetinu levnější. A pokud chcete investovat do surovin v bio kvalitě, pak sami zvažte poměr ceny a domácí výroby, kdy sami víte, co děláte.
Nevěříte, že to jde i bez syřidla?
Takže jak na výrobu domácího sýru. Vezměte 500g bílého jogurtu a 150 – 200g kysané smetany, trochu osolte a vše promíchejte dohromady. Připravte si misku, na ni dejte cedník a ten vyložte dětskou látkovou plenou, vložte zamíchané suroviny, překryjte cípem pleny a nechte na kuchyňské lince 12 hodin stát. Pokud tak učiníte večer, ráno budete velice mile překvapeni výsledkem vlastního domácího sýru bez použití syřidla. Přendejte do skleničky a v lednici můžete uchovávat přibližně týden. Fantazii se meze nekladou a hotový domácí sýr bez syřidla můžete ještě vylepšit přidáním různých bylinek, petrželky, pažitky, česneku… pokaždé bude mít jinou chuť, kterou vaši blízcí ocení. Možná narazíte na problém, kde vzít dětskou plenu. Vyřešte to jako já a použijte obyčejnou bílou kuchyňskou utěrku, funguje to, syrovátka odteče a zůstane kvalitní domácí tvarohový sýr.
Nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Vyzkoušejte, tak chutný a kvalitní domácí sýr nikde nenajdete a čas na jeho přípravu je úplně zanedbatelný.