Jsme zahrnuti neustále novými informacemi ze světa zdravé výživy a není tedy pro nás jednoduché se v širokém výběru potravin správně orientovat. Hledáme nejlepší ovoce, zeleninu, kvalitní přírodní suroviny, snažíme se obejít bez různých pověstných éček a chemických látek. Cílem je vytvořit plnohodnotnou vyváženou stravu vhodnou pro náš organismus.
Pamatujte na to, že:
- náš jídelníček musí být pestrý, výživově hodnotný, s podílem všech vitamínů a minerálních látek
Víte, že:
- nejzdravější na světě je úplně obyčejné jablko?
- a k němu se přidává krásně zelená brokolice?
Nejzdravější salát
Odborníci na výživu se jej snažili namíchat tak, aby byl nejen zdravý ale i chutný. Jedním z nich je paní Marion Grillparzerová a její skvělý recept je tady.
Zde jsou základní suroviny:
- polníček – pro svůj obsah železa, vápníku, draslíku, kyseliny listové, stačí 25g
- okurka – nakrájejte asi polovinu, pomocí ní se vylučují z těla jedovaté látky
- ředkvičky – přidejte asi čtyři nebo je nahraďte kedlubnou, pro svůj obsah selenu
- červená cibule – dejte polovinu, její sulfidy vyhrávají v boji s rakovinou a infekcí
- rajčata – dvě menší postačí pro svoji dávku lykopinu
- losos, vejce, drůbež, tuňák – obsahují omega-3 mastné kyseliny, dejte 100g
- mrkev – nastrouhejte jednu, pokryjete denní dávku vitamínu A
- žlutá paprika – polovina posílí váš imunitní systém
- čekanka – jeden kus napomůže správnému trávení
- máta, bazalka – otrhejte lístky ze dvou stonků, éterické oleje posilují buňky a pomáhají při hubnutí
- růžový grapefruit – oloupejte polovinu nebo přihoďte lesní ovoce, reguluje hladinu cukru v krvi
Salát promíchejte a zalijte zálivkou připravenou z 1,5 lžíce olivového oleje, půl lžičky lněného oleje, lžíce vinného octa, lžičky hořčice, soli, pepře a půl lžičky medu.
Nezbývá nic jiného než popřát dobrou chuť!
Zažene hlad, nepřiberete ani deko a vaše mysl může být spokojená s tím, že jste pro své tělo udělali to nejlepší.